Radovi studenta FSU Srđana Radića deo izložbe „Izlažem prvi put” u Domu Jevrema Grujića

/ / Vesti / 28. 09. 2022.

Veliki uspeh postigao je student završne godine slikarstva na FSU Srđan Radić, čiji su radovi ušli u finalni izbor konkursa „Izlažem prvi put”, koji je raspisao Dom Jevrema Grujića. Pet njegovih slika biće deo postavke muzeja i posetioci će moći da ih pogledaju na adresi Svetogorska 17, Beograd.

Srđan je postao jedan od finalista u velikoj konkurenciji, a publika će moći da vidi pet njegovih slika:

 • „Stepenište u Dunavskoj ulici”, tehnika ulje na platnu, dimenzije 60 x 80;
 • „Tajno dvorište”, tehnika ulje na platnu, dimenzije 40 x 50;
 • „Terasa u proleće”, tehnika ulje na platnu, dimenzije 50 x 60;
 • „Terasa u Gospođincima”, tehnika ulje na platnu, dimenzije 50 x 70;
 • „Stan jedne balerine”, tehnika ulje na platnu, dimenzije 70 x 90.

Istoričar umetnosti Mile Ignjatović opisao je opus mladog slikara

„Slikarstvo Srđana Radića je intimističkog karaktera, što je vidljivo u nastojanju da u svojim enterijerima i eksterijerima nastalim u tehnici ulje na platnu prouči zakone slike. Srđan Radić je zagovornik materije sa poetskom atmosferom, uz nastojanje da iz svake boje nanesene na platno dobije emocionalni kvalitet. Ovaj mladi umetnik je poklonik boje kao umetničke interpretacije realnog sveta na način kako ga on vidi i doživljava. Njegov umetnički stav idejno je zasnovan na konceptu klasičnog slikarskog registra.”

Četvrta godina slikarstva na FSU u klasi Đorđa Stanojevića

Srđan Radić je rođen 5. septembra 1990. godine u Novom Sadu. Završio je Srednju tehničku školu „Jovan Vukanović” u Novom Sadu 2009. godine, smer Tehničar za oblikovanje grafičkih proizvoda – ogledni smer. Pozitivan uticaj na njegovo dalje usmeravanje ka umetnosti imala je profesorka grafičkog oblikovanja Miroslava Raković – likovni umetnik – grafičar. Već dugo sarađuje sa likovnim umetnikom i predavačem Martom Kiš Buterer, kod koje se i pripremao za upis na Akademiju. Osnovne studije klasičnog slikarstva, u trajanju od tri godine, završava na Univerzitetu „Educons” u Sremskoj Kamenici 2020. godine, u klasi profesora Vase Dolovačkog. Četvrtu godinu slikarstva upisao je 2021. godine na Fakultetu savremenih umetnosti, u klasi profesora Đorđa Stanojevića.

„Slikarstvo je moj poziv i želim da se bavim njime. Moje slikarstvo je intimističkog karaktera i želim da istražujem sebe i svet u kom živim, i da ga predstavim na način na koji ga vidim i doživljavam. Moj senzibilitet u slikarstvu naginje konceptu klasičnog slikarstva, u kome vidim svoj dalji rad i razvoj. Poklonik sam boje i istraživanja njenog vizuelnog i emocionalnog kvaliteta kao umetničke interpretacije realnog sveta.”


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

 • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
 • uslove školovanja;
 • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
 • utiske studenata – vaših budućih kolega;
 • ko će biti vaši predavači;
 • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.