Sjajna studentska tribina o izazovima savremenog dizajna i održivosti

/ / Vesti / 2. 02. 2024.

Inspirativni dijalog između teorije i prakse

Na Fakultetu savremenih umetnosti održana je značajna tribina pod nazivom „Izazovi savremenog dizajna i održivost” u petak, 26. januara, u ambijentu Galerije FSU. Događaj je privukao pažnju studentkinja master studija, koje su zajedno sa svojim mentorom, prof. dr Draganom Ćalovićem, istražile aktuelne teme savremenog dizajna kroz prizmu održivosti. Ovo predavanje organizovano je kao integralni deo predmeta Teorija savremenog dizajna, sa ciljem da se teoretsko znanje proširi kroz praktičnu diskusiju i razmenu ideja.

Raznovrsne perspektive održivog dizajna

Tribina je pokrila različite teme – spektar od energetski i društveno-odgovornog dizajna do participativnog dizajna, nove trendove u upotrebi materijala, održivost mode, te povezanost umetnosti i dizajna sa aktuelnim društvenim kretanjima. Govornice Marta Glavičić, Lenka Petrović, Aleksandra Svetlik, Nevena Trkulja, Sara Nikolić i Marija Raičković, deleći svoja znanja i iskustva, otvorile su prostor za duboku analizu i kritičko promišljanje o poziciji dizajna u današnjem društvu.

Pokretanje inicijative za umrežavanje studenata

Nakon bogate diskusije, poziv na akciju bio je usmeren ka stvaranju mreže studenata različitih nivoa studija i studijskih grupa. Cilj je bio da se zajedničkim snagama aktuelizuju pitanja u kojima se savremeni dizajn i umetnost susreću, te da se podstaknu pozitivne promene u ovim oblastima. Profesor Ćalović i studentkinje tribine istakli su značaj takve inicijative za budući razvoj i unapređenje struke.

Poziv na zajedničko delovanje

Tribina je bila prilika kako za studente Fakulteta savremenih umetnosti, tako i za širu zajednicu, da se upoznaju sa izazovima i rešenjima u oblasti savremenog dizajna i održivosti. Učesnici su pozvani da doprinesu svojim idejama i entuzijazmom kako bi zajedno kreirali bolju i održiviju budućnost.

Kreiranje održive budućnosti kroz dizajn

Ova tribina je primer kako akademska zajednica može biti pokretač promena i inovacija u oblasti dizajna. Kroz dijalog, razmenu ideja i praktične inicijative, Fakultet savremenih umetnosti nastavlja da inspiriše i oblikuje nove generacije dizajnera spremne da se suoče sa izazovima održivosti. Pozivamo sve zainteresovane da se pridruže ovom pokretu i doprinesu stvaranju sveta koji je lepši, funkcionalniji i održiviji za buduće generacije.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.