Skulpture i crteži nekadašnjeg studenta FSU Lazara Markovića u Galeriji Asocijacije likovnih umetnika Zrenjanina

/ / Vesti / 20. 04. 2021.

U Galeriji Asocijacije likovnih umetnika Zrenjanina otvorena je samostalna izložba skulptura i crteža „Pravougaonik i u njemu pokoji krug” nekadašnjeg studenta FSU, likovnog umetnika, magistra – Lazara Markovića.

Naziv izložbe, prema rečima autora, nametnuo se kao potreba da se fokusira na tri likovna elementa – kompoziciju, liniju i oblik.

– Skulpture su nastavak rada započetog na specijalističkim studijama. Tada sam se usmerio ka arhitektoničnosti u skulpturi, koja može da se istražuje kroz više aspekata, od statike do konstrukcije. U svome radu fokusirao sam se na konstrukciju. Konkretno, arhitektoničnost kroz gradnju skulpture. Crteži na ter-papiru su dodatak ovoj izložbi, formatirani su u krugove, gde je crtež izveden nanošenjem akrilnog kita, grebanjem, bojenjem i, na kraju, šmirglanjem. Oba činioca izložbe formatirana su u obliku pravougaonika. Skulpture su postavljene na podu, gde su im krugovi „oduzeti”, tu se nalazi prazan prostor. Kružni crteži su „dodati” na zid, koji je pravougaoni – objašnjava mr Lazar Marković.

Završio master studije slikarstva na FSU

Lazar Marković rođen je 1960. godine u Novom Sadu. Diplomirao je i magistrirao grafiku na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Završio je master studije za slikarstvo na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu i master studije vajarstva na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Završio je i specijalističke studije Skulptura u terakoti na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Dosad je izlagao na 61 samostalnoj izložbi i na oko 300 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu – od Rima, Tokija, Dortmunda, Majamija, Amsterdama, Soluna do Novog Sada i Subotice. Izlagao je fotografiju na šest samostalnih izložbi.

Radove Lazara Markovića možete pogledati u Zrenjaninu do 23. aprila, dokad će postavka biti izložena.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.