Stručno vođenje kroz izložbu „START 2022” u Umetničkom centru Univerzitetske biblioteke 11. maja

/ / Vesti / 10. 05. 2022.

Studenti slikarstva i multimedije sa Fakulteta savremenih umetnosti pozivaju vas da pogledate izložbu „START 2022”, koja je postavljena u Umetničkom centru Univerzitetske biblioteke (Bulevar kralja Aleksandra 71).

Reč je o izložbi crteža i prostornih instalacija, a stručno vođenje biće održano u sredu, 11. maja, od 18:00 časova, a vaši domaćini biće kustoskinja i dizajnerka Nataša Matović, profesorka Ružica Bajić Sinkević i studenti FSU čije radove možete videti na izložbi.

Ljudsko telo centralni motiv likovnog izražavanja

Radove na izložbi „START 2022” predstavljaju Kristina Stanišić, Iva Zeković, Milica Pejković, Isidora Simić, Darinka Suter Počuča, Milica Gajić, Mina Kaljević, Milorad Kovačević, Branislav Suvajdžić, Despot Đurić, Nikola Ćalasan.

Autor izložbe je vanredni profesor mr Ružica Bajić Sinkević.

Izložba „START 2022” je izložba crteža, fotografija, prostornih instalacija gde je ljudsko telo centralni motiv likovnog istraživanja. Tema „Telo” u likovnoj umetnosti uvek je aktuelna. Mladi umetnici u toku studija na umetničkom fakultetu pohađaju niz nastavnih predmeta gde je analitika ljudskog tela centralni zadatak. Počevši od predmeta Crtanje, gde na velikom formatu crtaju analitičke studije modela u određenom pokretu i uporno traže tačne proporcije, karakter i likovne vrednosti u liniji ili valeru, oni ulaze u psihološku analizu osobe koju crtaju.

Dalje na nastavnom predmetu Anatomsko crtanje uče o skeletnom i mišićnom sistemu čoveka, kroz crtež rade analitičke studije karaktera, pokreta i proporcije modela koji pozira neposredno ispred njih i pokušavaju da razumeju šta se anatomski dešava unutar tela pri pokretu ili u stanju mirovanja.

Na starijim godinama studija oni u okviru nastavnog predmeta Večernji akt na potpuno novi način pristupaju analitici i traženju istine o ljudskom telu u odnosu na modela koji pozira, te kroz crtež ili prostornu instalaciju, oslobođeni obavezne anatomske tačnosti, korišćenjem najrazličitijih materijala prilaze rešavanju zadatka. Model se kratko zadržava u jednoj pozi, te koncentrisanost i radna energija moraju biti maksimalne, koncept unapred osmišljen, a razni crtački materijali prisutni.

Jedanaest studenata treće i četvrte godine slikarstva i višemedijske umetnosti Fakulteta savremenih umetnosti na različite načine bave se analitikom i predstavljanjem ljudskog tela. Prikazani radovi nastali su na nastavnom predmetu Večernji akt, gde studenti prema zadatku neposredno reaguju na modela i korišćenjem različitih likovnih tehnika realizuju svoje radove. Vešto koriste klasične crtačke materijale: olovku, tuš, pastele, ali i nestandardne materijale i tehnike, pa nastaju prostorni crteži od žice, instalacije od folije, crteži vezom na platnu, fotografije… Ponekad sopstveno telo koriste i kao alat, te stvaraju likovnu kompoziciju otiskivanjem pojedinih delova tela na platno ili umesto četke prstom ostavljaju bojeni trag na papiru, eksperimentišu sa ciljem da svojim radom donesu nešto sveže i novo. Prikazujući ono što možemo videti na površini tela, umetnici ulaze u prostor unutar tela, dodiruju duhovno, suštinski važno, istinito.

mr Ružica Bajić Sinkević

Dođite u Umetnički centar Univerzitetske biblioteke i uživajte u umetnosti studenata likovnih umetnosti na FSU i od njih saznajte šta ih je motivisalo da naprave ovakve radove.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.