Studenti FSU nastupili na dodeli nagrade Vukove zadužbine i pobrali brojne aplauze

/ / Vesti / 7. 10. 2022.

Studenti glume sa Fakulteta savremenih umetnosti imali su čast da nastupe na dodeli nagrade Vukove zadužbine. Odeveni u narodnu nošnju, govorili su stihove ovogodišnjeg laureata, Jelene Kovačević, koja je dobila nagradu Vukove zadužbine za knjigu pesama „Stradanje”. Nagrada je uručena i dr Marku Nediću za knjigu ogleda o srpskoj prozi „Kritički opisi”.

Ući u zgradu Vukove zadužbine čast je za svakoga ko ima odnos prema tradiciji, kulturi, jeziku, narodnom i folklornom nasleđu, kao i znamenitim precima. Sam prostor odiše vekovima nataloženim nacionalnim blagom – onim nevidljivim, nematerijalnim, ali opipljivim u dubinama naših duša, a naša, srpska duša puna je „tuge, rana i bola”, kako je u besedi zahvalnosti izjavila Jelena Kovačević.

Andrijana Draganić, Jana Dekanski i Jana Salamadić zajedno sa asistentom Ugrinovićem i profesorkom Đurović oduševili prisutne

Autorka je u svojoj zbirci pesama progovorila o stradanju Srba od Jadovna i Jasenovca do Prebilovaca i Drine, potkrepljujući sve dokumentima. Njen izraz u svakoj pesmi krik je srpskih duša, sa nadom u vaskrsenje. Nije bilo lako suočiti studente, te mlade ljude 21. veka, sa tako svirepim i surovim zločinima opevanim u ovim stihovima.

Nije bilo lako držati emocionalnu kontrolu, poistovetiti se sa stradalnim Srbima, braneći svojom interpretacijom njihovu snagu, veru, dostojanstvo i ponos. Sve su to uspeli Andrijana Dragnić, Jana Dekanski i Jana Salamadić, studenti master studija glume, zajedno sa asistentom Nikolom Ugrinovićem i profesorkom Biljanom Đurović, koja je za tu priliku namenski pripremila poetsko-scenski prikaz, odenuvši sve aktere u folklorni kostim sa pomenutog stradalnog prostora.

Uzvišenom interpretacijom Jeleninih stihova studenti Fakulteta savremenih umetnosti izazivali su uzdahe, ali i tišinu, muk i suze većine prisutnih, i time još jednom potvrdili da je nagrada Vukove zadužbine za umetnost dospela u prave ruke pesnikinje koja stvara osluškujući nacionalnu dušu.

Jelena Kovačević gost na ispitu Scenskog govora studenata master studija glume

Novi susret studenata Fakulteta savremenih umetnosti i stradalne poezije Jelene Kovačević zakazan je za 19. oktobar u Studentskom kulturnom centru sa početkom u 19 časova, kada će biti održana promocija nagrađene knjige, a prvi susret sa pesnikinjom studenti će sigurno dugo pamtiti. Jelena Kovačević bila je gost na ispitu iz predmeta Scenski govor, gde su studenti treće godine glume sa klase profesora Božidara Đurovića u okviru ispitnog programa kazivali njenu poeziju. Izvrsnošću koju su tada pokazali otvorili su sebi vrata Vukove zadužbine.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.