online predavanje Vojislava Klačara

Studenti smera Multimediji učili o Šileu, mladom slikaru stradalom od španskog gripa

/ / Vesti / 13. 05. 2020.

Fakultet savremenih umetnosti nije prekidao nastavu tokom pandemije koronavirusa i vanrednog stanja, a profesori su se trudili da predavanja koja su se odvijala onlajn budu aktuelna i prilagođena svakodnevnim događajima.

predavanje o austrijskom slikaru Egonu Šileu

Profesor Vojislav Klačar osmislio je predavanje za studente prve godine na smeru Multimediji o umetničkim pojavama s početka 20. veka, s posebnim osvrtom na mladog austrijskog slikara Egona Šilea, koji je ostavio dubok trag u umetnosti, iako je kratko živeo.

Predavanje koje je izazvalo veliko interesovanje studenata

Šile je živeo i studirao u Beču, bio je učenik čuvenog Gustava Klimta, ostavio je značajna dela iza sebe, a profesor Klačar objasnio im je kako je Šile stradao 1918. godine tokom pandemije gripa, u 28. godini života.

Brojni autoportreti spadaju u Šileova najznačajnija dela. Šile je bio briljantan crtač koji se istakao erotskim prikazima nagog tela, uvek donekle izmučenog. Slikao je i mrtvu prirodu, kao i predele u okolini Beča koje je posmatrao dok je putovao u prestonicu i iz nje.

Vanredno stanje je završeno, studenti FSU se od ponedeljka, 18. maja, vraćaju u slušaonice, a ovo predavanje imalo je sjajan odziv i naišlo na veliko interesovanje studenata smera Multimediji.

Pogledajte neke od najznačajnijh dela Egona Šilea: