Svečano otvaranje izložbe „Dekonstruktivni pristup grafičkom dizajnu: Sloboda I kontrola”

/ / Izložbe FSU Galerija sajt, Izložbe-nastupi, Vesti / 8. 04. 2024.

Sa zadovoljstvom vas pozivamo na svečano otvaranje velike izložbe pod nazivom „Sloboda i kontrola”. Svečano otvaranje je zakazano za 9. mart, od 18 časova, u Galeriji FSU.

Znanja i veštine iz vizualnih komunikacija spojeni u likovno-grafički izraz

Povodom ove izuzetne izložbe prof. dr Dušanka Komnenić istakla je sledeće: „Postavka koja će biti prikazana je rezultat rada studenata na dva predmeta master programa: Koncept grafički dizajn, koji se izučava kao prvi, i Savremene vizuelne komunikacije, kao predmet koji sledi. Ova dva predmeta predstavljaju progres razmišljanja i njegovu vizualizaciju u kreativnom i tehničkom smislu. Zato sam odlučila da rezultat oba semestra prikažem kao celinu u prostoru.

Koncept grafički dizajn je orijentisan ka integraciji različitih tehnika i procesa u jednu konceptualnu i kreativnu celinu. Kroz zadatke studenti pokazuju znanja i veštine iz širokog polja vizualnih komunikacija i spajaju ih u jedan likovno-grafički izraz. Kombinuju, na primer, fotografiju, ilustraciju, ekspresivne poteze, ready made itd. S ciljem nalaženja najjasnijeg i najdirektnijeg vizuelnog rečnika, studenti kreću od intuitivnog povezivanja elemenata u celine, sortirajući smisao i značenje post factum.

Na predmetu Savremene vizuelne komunikacije studenti se na samom početku opredeljuju za pisano delo koje žele da vizualizuju, pre svega sa idejom da na najbolji način predstave značenje, senzibilitet i strukturu izabranog dela. Ovo ne znači samo puko ilustrovanje rečenica; poenta projekta je da suštinski predstave sve ono što su i prikazivački i neprikazivački segmenti dela.

Fokus istraživanja je na repozicioniranju znanja i iskustva. Studenti sa intuitivnog pristupa prelaze na kreativno-racionalno rešavanje vizuelnih problema, koristeći tehnike koje će najefektnije saopštiti poruku. Oni ovako stiču nove veštine kojima će proširiti sopstveni vizuelni rečnik i tako omogućiti produkciju konkretnih i jasnih vizuelnih poruka. ‘’

Dođite i pridružite nam se u pružanju podrške autorima izloženih radova, kao i u zajedničkom uživanju u spoju umetnosti i struke.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.