Prijemni ispit iz GLUME je zakazan za 11. i 12. septembar

/ / Vesti / 3. 08. 2023.

Prijemni ispit u septembarskom upisnom roku za novu glumačku klasu 2023/24. održaće se 11. i 12. septembra u prostorijama Fakulteta savremenih umetnosti (Svetozara Miletića 12).

Slobodnih mesta u novoj klasi ostalo je svega nekoliko. Obezbedite svoje mesto na vreme i postanite deo nove glumačke generacije. Učite od proslavljenih imena naše umetničke scene i počnite da gradite karijeru od početka studija.

Prijavite se OVDE ili na 011/40-11-216.

Klasu preuzima Slobodan Beštić – prijavite se za besplatne konsultacije

Profesori na odseku Dramske umetnosti – Gluma su priznati umetnici na našem „dramskom nebu”. Ove godine klasu glumaca preuzeće veliko ime iz sveta glume – Slobodan Beštić. Svoje ogromno iskustvo, kako u pozorištu tako i na filmu, pokušaće da prenese svojim studentima.

Slobodan Beštić završio je osnovne i master studije glume na Fakultetu dramskih umetnosti 1987. godine.

Na Akademiji umetnosti i Fakultetu dramskih umetnosti radio je kao asistent, dok na Univerzitetu „Sinergija” radi kao docent od 2015. godine. Na Fakultetu savremenih umetnosti izabran je u zvanje docenta 2017. godine.

Neke od najznačajnijih pozorišnih predstava u kojima je igrao su: „Sumnjivo lice”, „Narodna drama”, „Rodoljupci”, „Aveti”, „Šarlota”, „Majka Hrabrost”, „Patriotic Hypermarket”, „Zli dusi”, „Rođeni u YU”, „Bahantkinje”, „Igrajući žrtvu”, „Kabul” i mnoge druge.

Iza njega stoje brojne nagrade i priznanja, kao što su: Nagrada „Raša Plaović” (Narodno pozorište, 2015); nagrada publike i nagrada stručnog žirija na festivalu „Patosofiranje” za Šarlotu (2015); Zlatna kolajna za „Moje nagrade” (Festival monodrame i pantomime, 2015); nagrada za najbolju mušku ulogu (Horvat, Festival klasike Vršac, 2006); Nagrada „Ardalion” za najbolju mušku ulogu (Hamlet, Jugoslovenski festival u Užicu, 2004); Nagrada „Gordana Kosanović” za ulogu Salome (1999) – evropska nagrada za glumca koju dodeljuje Roberto Čuli (Theater an der Ruhr); nagrada za najuspešnije istraživanje pozorišnog jezika za ulogu Nižinskog (Malo Sterijino pozorje); debitantska nagrada na filmskom festivalu u Nišu za film „Kuća pored pruge” (1988); nagrada za najboljeg mladog glumca za ulogu Morica u „Buđenju proleća” (MES, Sarajevo, 1987) i mnoge druge.

Kako izgleda prijemni ispit

Prvi dan ispita – 11. septembar, od 10 časova

Pre početka prijemnog ispita, 11. septembra, od 10 časova, kandidati će imati psihološki test. Prvog dana ispita imate priliku da pokažete svoje scenske sposobnosti u sledećim segmentima:

 • scenski govor;
 • tehnika glasa;
 • scenske igre;
 • scenski pokret;.
 • scenske borbe i akrobatika.

Na prvi dan polaganja OBAVEZNO ponesite patike i trenerku.

Drugi dan ispita – 12. septembar, od 15 časova

Za drugi dan ispita predviđeno je predstavljanje glumačkih veština. Početak ispita zakazan je za 15 časova.

Za ovaj deo ispita potrebno je pripremiti:

 • DRAMSKI MONOLOG (samostalan izbor iz domaće i svetske klasične i savremene dramske književnosti);
 • KOMIČNI MONOLOG (samostalan izbor iz domaće i svetske klasične i savremene dramske književnosti);
 • RECITACIJU (samostalan izbor pesme iz domaće i svetske poezije);
 • IMITACIJU (nekoliko imitacija ličnosti iz javnog života ili neposrednog okruženja).

Za sve eventualne nedoumice u vezi sa polaganjem prijemnog ispita pozovi nas telefonom na broj: 011/40-11-216.

Na sceni od prvog dana studija

Najveći strah školovanih glumaca je da će posle fakulteta teško dobijati uloge zbog toga što nemaju dovoljno iskustva. Na FSU to nije slučaj. Zajedno sa svojim kolegama sa klase nastupaćete na pozornicama širom naše zemlje, ali i u inostranstvu.

To je velika prilika da započnete glumačku karijeru još tokom studija. Steći ćete važno iskustvo na sceni, čekaju vas brojni aplauzi, nastupi i projekti, koji su sjajna osnova za vaš portfolio.

Studenti glume sa FSU izvode svoje predstave i na scenama Narodnog pozorišta, Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Pozorišta na Terazijama, ali ih možete videti i u popularnim televizijskim serijama koje se emituju na nacionalnoj televiziji.

Postanite deo FSU glumačke porodice

Talenat za glumu je redak i treba ga negovati i razvijati. Put od početka studija do diplomiranog dramskog umetnika nije jednostavan, ali sve je lakše kada imate podršku mentora i kolega.

Atmosfera koja vlada na FSU je prava porodična. Odatle ćete poneti sećanja i uspomene za ceo život.

Sada je pravo vreme da donesete odluku koja može da promeni vaš život. Iskoristite priliku i ugrabite svoje mesto u novoj generaciji dok još nije kasno.

Dođite na prijemni ispit i obezbedite svoje mesto u novoj klasi 2023/24. na vreme! Prijavite se za prijemni ispit »


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

 • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
 • uslove školovanja;
 • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
 • utiske studenata – vaših budućih kolega;
 • ko će biti vaši predavači;
 • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.