izlozba sonari

Izložba „Sonari” Đorđa Stanojevića 4. marta u Kući legata

/ / Uncategorized, Vesti / 3. 03. 2020.

Pozivamo vas na otvaranje izložbe „Sonari”, čiji je autor šef Departmana vizuelnih umetnosti na FSU, profesor Đorđe Stanojević.

Izložba Sonari Đorđe StanojevićSvečano otvaranje održaće se u sredu, 4. marta, u 20 časova u Kući legata u Beogradu (Kneza Mihaila 46). Postavka će biti praćena stručnim vođenjem i nizom razgovora o temi koja povezuje ekologiju i umetnost. Serija koja će biti predstavljena na izložbi sačinjena je od slika velikog formata.

Umetnost kao medijum u pokidanoj vezi između čoveka i prirode

Istraživanje Đorđa Stanojevića se bavi odnosom priroda–umetnost–čovek. U ovom odnosu umetnost preuzima ulogu medijuma u pokidanoj vezi između čoveka i prirode. Proces nastanka umetničkog dela poistovećuje se sa prirodnim procesom, stvarajući jedan potpuno novi kulturni model.

Serija radova SONARI je nastajala u periodu 2015–2019. godine i predstavlja rezime opita koji je umetnik napravio u prirodi. Nakon četvorogodišnjeg rada, daleko od urbane sredine, sa prirodnim materijalima i uticajem velikih prirodnih sila, nastala je serija radova koja je redukovana u boji i bazira se, pre svega, na praćenju procesa nastanka umetničkog dela. U ovom kontekstu prirodni procesi kreiraju umetničke procese.

Naziv SONARI implicira na poniranje u osetljive strukture sveta, gde se umetničko delo ne shvata kao estetski predmet, već kao sredstvo saznanja. U dijalogu sa prirodom nastaje sadržaj umetničkog dela. Stiču se ona znanja koja smo izgubili živeći u urbanim sredinama. Ona su skrivena u svim damarima prirode, čiji deo morate biti da biste ih dosegnuli.

Dođite u Kuću legata 4. marta i uživajte u jedinstvenom spoju prirode i umetnosti.

Srdačno,


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.