izlozba sonari

Izložba „Sonari” Đorđa Stanojevića 4. marta u Kući legata

/ / Uncategorized, Vesti / 3. 03. 2020.

Pozivamo vas na otvaranje izložbe „Sonari”, čiji je autor šef Departmana vizuelnih umetnosti na FSU, profesor Đorđe Stanojević.

Izložba Sonari Đorđe StanojevićSvečano otvaranje održaće se u sredu, 4. marta, u 20 časova u Kući legata u Beogradu (Kneza Mihaila 46). Postavka će biti praćena stručnim vođenjem i nizom razgovora o temi koja povezuje ekologiju i umetnost. Serija koja će biti predstavljena na izložbi sačinjena je od slika velikog formata.

Umetnost kao medijum u pokidanoj vezi između čoveka i prirode

Istraživanje Đorđa Stanojevića se bavi odnosom priroda–umetnost–čovek. U ovom odnosu umetnost preuzima ulogu medijuma u pokidanoj vezi između čoveka i prirode. Proces nastanka umetničkog dela poistovećuje se sa prirodnim procesom, stvarajući jedan potpuno novi kulturni model.

Serija radova SONARI je nastajala u periodu 2015–2019. godine i predstavlja rezime opita koji je umetnik napravio u prirodi. Nakon četvorogodišnjeg rada, daleko od urbane sredine, sa prirodnim materijalima i uticajem velikih prirodnih sila, nastala je serija radova koja je redukovana u boji i bazira se, pre svega, na praćenju procesa nastanka umetničkog dela. U ovom kontekstu prirodni procesi kreiraju umetničke procese.

Naziv SONARI implicira na poniranje u osetljive strukture sveta, gde se umetničko delo ne shvata kao estetski predmet, već kao sredstvo saznanja. U dijalogu sa prirodom nastaje sadržaj umetničkog dela. Stiču se ona znanja koja smo izgubili živeći u urbanim sredinama. Ona su skrivena u svim damarima prirode, čiji deo morate biti da biste ih dosegnuli.

Dođite u Kuću legata 4. marta i uživajte u jedinstvenom spoju prirode i umetnosti.

Srdačno,

FSU logo Predupisni rok je u toku.
Prijavi se i postani deo klase 2020/21. »