Predstava „Igrajući žrtvu” na sceni Dečjeg kulturnog centra 24. juna

/ / Vesti / 22. 06. 2022.

Studenti treće godine glume Fakulteta savremenih umetnosti, čiju klasu vode profesor Miloš Đorđević i docent Tadija Miletić, pozivaju vas na izvođenje svoje diplomske predstave „Igrajući žrtvu”, po komadu Vladimira i Olega Presnjakova, koja će se odigrati na sceni Dečjeg kulturnog centra u petak, 24. juna, s početkom u 19:00. Ulaz na predstavu je besplatan.

Pitanje budućnosti mladih generacija

Tekst „Igrajući žrtvu” imao je svetsku premijeru 2003. godine na Edinburškom festivalu u Engleskoj i otad je najpoznatiji komad braće Presnjakov. Na tankoj liniji između Harmsa, Ibzena i Joneska, crnohumorni, satirični prikaz prati mladog Valju, koji je, iako već u tridesetim, daleko od sopstvenog smisla, poente i entuzijazma.

Aludirajući istovremeno na Hamleta i Čehova, ovaj komad, prepun skrivenih simbola i dvosmislenih fragmenata, otvara pitanje budućnosti mladih generacija, uloge Rusije u modernom svetu, geopolitičke ispravnosti, uloge kriminala i pravde i brojnih drugih elemenata koji zajedno grade ogromnu mrežu višeznačja.

Predstava je bazirana na prevodu komada koji je uradio Novica Antić. Adaptirali smo osnovnu postavku likova u skladu sa potrebama klase i time su Verhuškin, Tahir i Sisojev postali Verhuškina, Tahira i Sisojeva, zadržavši u celosti simboliku i poetiku scena. Otkrivanjem mnogih značenja predstava „Igrajući žrtvu”, kao idealna sinteza diplomskog rada mladih studenata glume, koji se u ovoj materiji susreću sa svim relevantnim temama koje predstavljaju sferu njihovog interesovanja, omogućava čitanje i uživanje u predstavi na svim nivoima.

U predstavi učestvuje 13 studenata: Aron Bugarski, Željko Krstić, Marija Marković, Milan Kuzmanović, Nina Zečević, Ilija Blagojević, Milena Goliasch, Uroš Končar, Dragana Stojanović, Teodora Gačić, Sara Bojić, Teodora Bićanin i Bojana Štrbac.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.