Akademija lepih umetnosti i multimedija

Studentski portal »

DRAMSKE UMETNOSTI – GLUMA

Vrhunsko obrazovanje budućih glumaca

Za glumu je potreban poseban dar koji te izdvaja od drugih i čini te jedinstvenim. Zbog toga je ovo profesija o kojoj mnogi sanjaju, a samo najbolji imaju čast da u njoj postignu uspeh. Ako imate ovaj izuzetan dar, želju za učenjem i ambiciju da postanete važna ličnost na umetničkoj sceni, na Fakultetu savremenih umetnosti ćete to i uspeti.

Uspešnim završetkom studijskog programa stiče se akademski naziv: dramski i audio-vizuelni umetnik.

Prijavi se »

ALU (1)

 

Kome je namenjen odsek Dramske umetnosti – Gluma?

Ako imate talenat za glumu i želite da ga pretvorite u jedno od najlepših zanimanja, na ovom odseku ćete pronaći obrazovanje koje vam je potrebno.

Ovaj odsek namenjen je pre svega onima koji cene dramsku umetnosti i žele svojim kvalitetom da doprinesu pozorišnoj i filmskoj umetničkoj sceni.

Osim što vladaju pozorištem i filmom, današnji glumci imaju i mnoge druge angažmane: u performansima, televizijskim emisijama, školama, radionicama, marketinškim kampanjama, izdavaštvu, reklamama… Zbog toga je Fakultetu savremenih umetnosti kreirala program koji formira kompletne dramske umetnike koji jednako dobro iznose svaku ulogu i pred kamerama i na pozorišnoj sceni.

Gluma-Akademija

 

Učite od najboljih da biste bili najbolji

Za buduće glumce, najveći značaj ima mentor u čijoj klasi oblikuju svoj talenat i od kog uče osnove svog zanimanja. Program na odseku Dramske umetnosti – Gluma kreiran je po najsavremenijim primerima dobre prakse u kojima studenti, osim mentora, imaju saradnju i sa drugim profesorima glume. Na taj način oni imaju priliku da uče iz različitih iskustava, da se povežu sa više profesionalaca i izgrade svoj autentičan umetnički izraz.

Osim što je potrebno da mentori budu vrhunski profesionalci koji su svoje umeće dokazali u različitim žanrovima i tokom dugogodišnjeg iskustva u radu sa velikanima pozorišne i filmske scene, oni moraju da budu i odlični pedagozi, kako bi svoja znanja, veštine i iskustva preneli i vama.

Zbog toga na Fakultetu savremenih umetnosti rade samo profesori koji zadovoljavaju ove stroge kriterijume i na taj način vam omogućavaju da ostvarite svoj san.

 

Profesori i asistenti na FSU:

 

Vida Ognjenović

 

Branislav Lečić

 

Božidar Đurović

 

Slobodan Beštić

 

Hadži Nenad Maričić

 

Igor Đorđević

 

Biljana Đurović

 

Ivan Bosiljčić

 

Prvi korak ka uspehu

Kako bi nakon studija mogli samostalno, kreativno, odgovorno i profesionalno da se bave glumom, studenti se tokom osnovnih studija upoznaju sa ključnim elementima dramskih veština kao i najznačajnijim znanjima iz oblasti audio-vizuelnih umetnosti.

Specifičnost glumačke profesije, pa i ovih studija, je ta što je glumac ujedno i svoje oruđe. On se svojim telom, glasom, ličnošću, maštom, talentom i posebnom psihološkom moći pretvaranja, igra i istražuje dubine sopstvene duše i na taj način istražuje ljudsku prirodu.

Zbog toga svaki student dramskih umetnosti – glume ima poseban odnos prema svom zanimanju, a mentori Fakultetu savremenih umetnosti ih podstiču da razviju svoj autentični izraz tokom studija.

Sama glumačka umetnost i veština su u okviru ovog studijskog programa razložene na nekoliko izražajnih, stručno-umetničkih celina kroz koje student otkriva, istražuje i usavršava sebe kao instrument kojim se izražava i kojim oblikuje i komunicira svoju kreativnost.

 

Kako izgleda nastava?

gluma-nastava-1Predavanja i razgovori sa profesorima su tu kako bi te uputili u etiku i estetiku glume, u metode i načela samostalnog i zajedničkog stvaranja i izražavanja, kao i da bi ti ukazali na sve odgovornosti koje ćeš imati u svom budućem radu i umetničkom delovanju.

Kroz posebne stručne, umetničke i teorijsko-umetničke predmete ostvarićeš svoj pun potencijal. Tvoj glas, telo, govor, pokret, veštine i umetnički izraz postaće tvoji najveći aduti na osnovu kojih ćeš dobiti prve uloge i razviti ih na svoj način.

Predavanja i vežbe ti pomažu da obogatiš svoju sposobnost posmatranja, analize i igre. Takođe, one te upućuju u osnove psihologije kako bi sebe i svoju glumačku ličnost koristio onako kako želiš i u skladu sa likom, žanrom i kolektivom.

Praksa je pokazala da glumci sa Fakulteta savremenih umetnosti dobijaju prve angažmane već tokom studija, što predstavlja retkost u ovoj profesiji. Razloga za to ima mnogo: jedinstven pristup individualnom učenju, izuzetan kvalitet mentorskog vođenja svakog pojedinca, a iznad svega prilike koje otvaraju učestali javni nastupi studenata.

Na studentskim predstavama koje se izvode na atraktivnim scenama, kao i u okviru studentskih filmova, svaki mladi glumac ima priliku da pokaže svoje umeće, koje producenti i reditelji primećuju i oni ubrzo dobijaju uloge.

planiprogramPLAN I PROGRAM ZA ODSEK DRAMSKE UMETNOSTI POGLEDAJTE NA OVOM LINKU.

 

Paketi dodatnih veština koji će nadograditi tvoje glumačke talente

Obrazovanje koje stičeš na Fakultetu savremenih umetnosti nije prilagođeno samo potrebama struke već i potražnji tržišta, i zbog toga te priprema za stalno angažovanje i različite vidove zaposlenja u ovoj oblasti. Kako bi se doprinelo boljem kvalitetu mladih umetnika, na FSU su osmišljeni i paketi dodatnih kurseva koje studenti osnovnih studija mogu da izaberu u skladu sa svojim afinitetima, potpuno besplatno.

Paketi dodatnih kurseva sadrže kurseve Personal Development Program i dodatna 4 kursa po izboru studenta, a u skladu sa smerom koji pohađa. Tako studenti glume mogu da naprave svoju idealnu kombinaciju i steknu veštine preduzetništva, obrade audio i vidoe materijala, usavrše poslovni engleski jezik, upoznaju osnove odnosa sa javnošću i steknu brojne druge veštine koje će direktno poboljšati njihov portfolio i pružiti im prednost u odnosu na druge.

Pogledajte koji su sve kursevi pored Personal Development Programa namenjeni za mlade glumce na FSU »

 

Šta dalje?

Studijski program osnovnih akademskih studija Dramske umetnosti – Gluma traje 6 semestara i nosi 180 ESPB, nakon čega imate priliku da upišete dvogodišnji master program i na taj način zaokružite svoje obrazovanje na najbolji način.

Ukoliko želite da dobijete najviše akademsko zvanje, nakon master programa možete upisati i doktorske studije i pridružiti se profesionalnoj eliti svoje struke.

PROFESORI:  
Božidar ĐurovićVida OgnjenovićBranislav Lečić
Marina BukvičkiSaša MilićIvan Bosiljčić
Biljana ĐurovićPetar GrujičićHadži Nenad Maričić
Zoran BrankovićAleksandra PetkovićIgor Đorđević
Zoran RistićAna ŽivanovićSvetlana Knežević Lukić
Aleksandar Petković
Žarko TrebješaninJasmina Vuksanović
Marija Simonović