IN MEMORIAM: Deseti život Miloša Šobajića

/ / Vesti / 29. 04. 2021.

Sa žaljenjem vas obaveštavamo da nas je 24. aprila ove godine napustio voljeni profesor FSU i proslavljeni srpski slikar Miloš Šobajić.

Od njega se pismom oprostio dekan Fakulteta savremenih umetnosti, prof. Saša Filipović:

Vest o odlasku slikara Miloša Šobajića zatekla me je na Liturgiji i prizvala sećanje na poslednje naše susrete.
Iako ga je javnost videla kao romantika, ja sam ga video kao divnog, neposrednog kolegu i vrlog optimistu.
Miloš je bio angažovan na našem fakultetu kao profesor na doktorskim studijama. Nedavno smo pričali o studentima i kroz razgovor sam shvatio koliko im je bio posvećen. Nije odvajao svoj umetnički rad od rada sa studentima i od života. U tom razgovoru o doktorandima, o pisanju kao sastavnom delu savremene umetničke prakse otkrio mi je da i sam piše. O životu u Parizu, o susretima sa Dadom Đurićem, Urošem Toškovićem, ali i sa manje poznatim našim slikarima u Parizu, o autentičnosti njihovog duha, te da će takav jedan tekst biti adaptiran u pozorišni komad.
Ekspresivan, širok i razmahnut, trčao je u susret životu na svojim platnima i skulpturama, svedočeći tragizam moderne.
Bio je i živeo među nama Miloš Šobajić, jedan razbarušeni dečak. Ma koliko tragičan i epski raspoložen u slikarskoj obradi, u njegovoj večnoj temi – progonjenom čoveku – toliko je bio poletan i liričan u svakodnevnom životu.
Tog 5. marta 2021. godine u Kombank dvorani pozdravio sam se sa umetnikom i čovekom i njegovih devet života, uistinu – dinamičnih, određenih, liričnih, uzbudljivih i nikad konačnih. Deseti, večni, tek je počeo.

Prof. Saša Filipović, dekan Fakulteta savremenih umetnosti

Prebogata biografija jednog od najvećih srpskih slikara

Miloš Šobajić je rođen 1945. godine u Beogradu. Diplomirao je na Akademiji vizuelnih umetnosti u Beogradu 1970. godine. Od 1972. godine živeo je i radio u Parizu. Od 2005. godine je profesor slikarstva, saradnik na Lu Sjun akademiji umetnosti u Šenjengu, Kina. Na Fakultetu savremenih umetnosti bio je profesor emeritus i predavao na doktorskim studijama vizuelnih umetnosti.

Svoja dela je predstavio na preko osamdeset samostalnih izložbi širom planete i učestvovao na oko pet stotina grupnih izložbi. Njegova dela se nalaze u tridesetak Muzeja savremene umetnosti u svetu. Dobitnik je niza nagrada u Srbiji. Ruska Duma mu je dodelila 2018. godine Orden počasnog gosta Rusije, a 2019. godine dodeljena mu je Zlatna medalja Republike Srbije, za izuzetne zasluge u oblasti kulturnih delatnosti, posebno slikarstva.

O radu Miloša Šobajića je objavljeno pet monografija kod izdavača u Parizu, Beogradu i Londonu, čije su tekstove pisali Alen Žufroa, nobelovac Peter Handke, Edvard Lusi Smit i drugi. O njemu je objavljeno preko šest stotina tekstova u domaćoj i svetskoj štampi, kao i niz televizijskih emisija.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.