Međunarodna radionica u Madeiri (Portugal) kroz utiske profesorki FSU

/ / Vesti / 29. 03. 2024.

U ovom nastavku vesti usredsređujemo se na doživljaje i utiske profesorki Fakulteta savremenih umetnosti prof. dr um. Dušanke Komnenić i prof. dr um. Jovanke Mladenović, koje su bile deo tima na nedavno održanoj međunarodnoj umetničkoj radionici na Univerzitetu u Madeiri. One su imale ključnu ulogu u predstavljanju našeg fakulteta, a sa nama dele svoje vredne perspektive o uticaju i ishodima radionice. Najavljujemo da će u narednim vestima biti još više informacija i zanimljivosti sa ovog izvanrednog događaja koji je okupio talentovane umetnike i stručnjake iz celog sveta, istražujući nove pristupe u osnaživanju lokalnih zajednica kroz umetnost i dizajn. 

Sada vam prenosimo autentične utiske profesorki Fakulteta savremenih umetnosti. U ovoj vesti one dele svoje vredne perspektive i iskustva, razotkrivajući kako je radionica uticala na njihovo profesionalno putovanje, kao i na studente, i doprinela međunarodnoj razmeni praksi u svetu umetnosti i dizajna.

Dušanka Komnenić je ovo iskustvo opisala sledećim rečima:

„Kako bih najtačnije opisala iskustvo u Madeiri, krenuću od samog naziva radionice:

Beyond Tourism. Projektima na radionici trebalo je da reflektujemo problematiku prevelikog broja turista koji neprestano borave na ostrvu i ozbiljno ugrožavaju resurse Madeire. Istovremeno, ostrvo se finansijski značajno oslanja na turizam. U pitanju je vrlo izazovna tema koju smo rešavali podeljeni u devet grupa. Svaka grupa studenata je imala i dva mentora koja su im pomagala pri realizaciji i materijalizaciji ideja. Rad sa studentima sa različitim iskustvima je za mene uvek dragocen. Najviše mi prija rad u kom se oslanjam na iskustvo i osluškujem potrebe grupe kojoj sam mentor. GIDE radionica je tačno to: interpretacija zadate teme u skladu sa vremenom, prostorom i zajedničkim iskustvima.

Kada zamišljamo kako izgleda raj, crtamo ga i kolažiramo. To mesto zapravo postoji i zove se Madeira. Kao posetilac sam išla u Nebesku šetnju, hodala na 580 m nadmorske visine i gledala talase kako se razbijaju o stene. Videla sam i drveće koje raste ispod oblaka, doslovno. Setila sam se da sam nekad na studijama učila o osećanju uzvišenog. Pomislila sam da je to mesto otelotvorenje ovog estetskog doživljaja. Okupala sam se u okeanu cijan boje. Spustila sam se drvenim sankama koje idu sa vrha ostrva, pa 2 km nadole. Za ta dva kilometra sam prošla temperaturnu razliku od 3 do 20 stepeni. Sankama sam letela praaavo prema okeanu. Nekada su tim drvenim sankama prenosili namirnice sa vrha u podnožje ostrva.

Utisak bi bio nepotpun kada ne bih spomenula ljude: prvo koleginicu Jovanku, sa kojom sam putovala, zatim i ceo GIDE profesorski tim sačinjen od vrhunskih profesionalaca i uglednih profesora evropskih univerziteta, i, naravno, studente, od kojih bih posebno izdvojila studente FSU, koji su se svojim znanjem, proaktivnošću, i kreativnim idejama izdvajali u ukupnom radu. Oni su bili preduzimljivi, sarađivali su, usuđivali se i istraživali, družili se, smejali i napravili fenomenalne projekte.

Projekte su finalno prikazali na odličnom engleskom. Čak je i u neformalnim razgovorima dosta pozitivnih komentara bilo upućeno studentima FSU. Naši studenti su me oduševili. GIDE radionica i celo iskustvo u Madeiri su doneli veliku inspiraciju za dane koji tek slede. U obilju unificiranih istosti, jedinstvenost i autentičnost Madeire me istinski raduje.”

Jovanka Mladenović posebno je naglasila značaj učešća fakulteta u organizaciji GIDE (Group for International Design Education):

„Bilo je veliko zadovoljstvo biti deo GIDE tima – Grupe za međunarodno obrazovanje za dizajn – i sarađivati na ovogodišnjoj radionici Beyond Tourism u Funšalu (Madeira, Portugal). Budući da je FSU nedavno postao član ove prestižne organizacije, ovo je bila i prva radionica u kojoj su učestvovali naši studenti i profesori.

Imali smo priliku da radimo u međunarodnim timovima, da razvijamo zajedničku ideju i finalno je javno prezentujemo kao rezultat kratkog ali intenzivnog istraživačkog rada na zadatu temu. Participativni dizajn i rad u grupama koje međusobno sarađuju, donose odluke, izvode prototipe i rešenja bili su novo i veoma značajno iskustvo za naše studente. Stiče se utisak da su mnogo toga podelili sa kolegama iz različitih zemalja, kao i sa različitih fakulteta i studijskih programa, i vratili se sa novim iskustvom i veštinama. Nadam se da će studenti i profesori FSU prigrliti ovu inicijativu i aktivno učestvovati u svim narednim projektima.

Grad Funšal, te ambijent i okolina zadivljujućeg ostrva Madeira značajno su doprineli celokupnom utisku i podsticajno delovali na kreativni potencijal svih učesnika radionice. Veoma je teško organizovati ovako zahtevan projekat, tako da se iskreno zahvaljujem organizacionom timu ovogodišnje radionice, Univerzitetu Madeira (Universidade da Madeira) i posebno profesorki Susani Gonzaga.

Upoznavanje i saradnja sa kolegama i profesorima različitih fakulteta i njihov srdačan prijem nas, kao novih članova organizacije GIDE, za mene predstavljaju značajno iskustvo i ogromno zadovoljstvo.”


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.