Multimedijalna postavka u UP „Cvijeta Zuzorić”

/ / Nagrade, Vesti / 13. 09. 2017.

U Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić” na Kalemegdanu, u četvrtak, 7. septembra, svečano je otvorena zajednička izložba studenata i profesora Fakulteta savremenih umetnosti, na kojoj su predstavljeni izabrani radovi sa Departmana vizuelnih umetnosti. Otvaranju su prisustvovale brojne zvanice, cenjene ličnosti iz sveta umetnosti, kao i drugi ljubitelji umetnosti koji su uživali u kompletnom konceptu postavke.

slajfna-izlozba-cvijeta-zuzoric

Izložba je otvorena do 22. septembra, a osim u radovima sa Departmana vizuelnih umetnosti, posetioci mogu da uživaju u bogatom propratnom programu: koncertima, predstavama, igri i drugim kulturno-umetničkim dešavanjima.

Fakultet savremenih umetnosti u punom sjaju

_P7A8327Na izložbi su predstavljeni radovi studenata i profesora rađeni različitim tehnikama i kombinovanjem različitih pristupa.

Kako bi osigurali da na izložbu dođu oni najbolji, radove su pažljivo selektovali eminentni umetnici: profesor Gordan Nikolić, Saša Filipović, Slobodan Trajković i Đorđe Stanojević.

Saša Filipović, prodekan za nastavu, upućuje na vrednost postavke upravo zbog različitih strategija umetničkog stvaranja koje nudi:

Različitost je pohvalna i kvalitetna kad je ima. To samo znači da mi ne namećemo nekakav kanon, ne sugerišemo svoj poetski izraz, nego se trudimo da razvijamo ono što prepoznamo u kandidatu.

Đorđe Stanojević, rukovodilac Departmana vizuelnih umetnosti, iskazao je zadovoljstvo i čast zbog postavljanja izložbe u jednom od najelitnijih prostora, gde su bile najbolje izložbe u istoriji Beograda, što ide u prilog FSU i kao ustanovi koja to zaslužuje:

Napravili smo jedan vrlo rigorozan izbor radova studenata i profesora, tako da je ovo jedna esencija Fakulteta koja u punom kapacitetu može da reprezentuje jednu vrhunsku školu. Ovo je zapravo jedan supstrakt onog što je najbolje, filtriran kroz četiri vrlo jaka iskustva. Nema nepotizma, što je izuzetno važno, ovo je jedna anamneza suvog kvaliteta sa naše Fakulteta.

Kreativnost mladih umetnika na videlu

IMG_0234Publika je na izložbi uživala u brojnim izloženim radovima – što u slikanim i crtanim delima, što u konceptualnim postavkama, multimedijalnim radovima, skulpturama i drugim inspirativnim kreacijama.

Između ostalih, Melisa Vreto, umetnica koja je trenutno na doktorskim studijama kod profesora Slobodana Trajkovića, na izložbi je predstavila svoj multimedijalni rad, koji čine dva konceptualna kostima koji predstavljaju tela u nagoveštaju. Na haljinama je otisnuto telo autorke, dok se na dva tableta u gif prikazu može videti proces nastanka otiska na haljinama. Sve ovo je deo projekta pod nazivom „Sociološka koža”, a o izložbi i samom delu umetnica Melisa Vreto kaže:

Ovo je jedinstvena, divna prilika da se pokažu radovi studenata na respektabilnom prostoru kao što je paviljon „Cvijeta Zuzorić”. Početak nastanka mog rada je sakupljanje maramica kojima sam skidala šminku. Ja sam te maramice prišila i nastala je prva haljina, kao svojevrsna skulptura. Ceo rad referira na tematiku odeće kao društvene skulpture zato i nosi naziv „Sociološka koža” – odeća kao druga koža.

Sa master studija slikarstva na izložbi se predstavila i Tanja Gligorijević, sa crtežom, a zatim i realizacijom tog crteža u obliku mozaika „Požuda”, koji skreće pažnju na diverzitet ženskog tela i njenu privlačnost u svim izdanjima.

Mozaik, koji zapravo predstavlja pozadinu jedne korpulentne mlade žene, stvoren je u ideji da bude kao lavirint, da bismo se izgubili u požudi ili potrazi za požudom. Krenulo je s idejom da su i korpulentne žene zanimljive, senzibilne, atraktivne, a ja sam htela da pokažem njihovu lepotu na jedan drugačiji način.

Bogat prateći program za sva čula

_P7A8496Pored slika, crteža, grafike, mozaika, skulptura i drugih dela, posetioci imaju priliku da pogledaju i bogat prateći program.

Tokom prve večeri pred publikom je nastupio poznati pijanista Vasil Hadžimanov, koji bi uskoro trebalo da se ostvari u ulozi profesora na Fakultetu savremenih umetnosti na najavljenom programu muzičkih studija.

Bavim se profesurom u domenu džez muzike, džez klavira, harmonije itd., a ovde ću raditi sa studentima koji nisu muzičari, bar ne u startu, što je izazov za mene da im priđem sa jedne potpuno drugačije strane.

Do 22. septembra, dokad traje izložba, posetioci će još uživati i u zvucima gitare, laute, harfe i klavira, ali i u predstavama, flamenko plesu, pevanju i diskusiji tokom najavljene tribine. Detaljnije o programu izložbe pogledajte na ovom linku.

Sve fotografije sa otvaranje izložbe možete pogledati u galeriji na sajtu.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.