Novi evropski Bauhaus festival: Doprinos univerziteta vrednostima NEB-a i održivoj transformaciji

/ / Vesti / 28. 05. 2024.

FSU je prva i jedina visokoškolska ustanova u Srbiji koja je postala zvanični partner inicijative Novi evropski Bauhaus. U narednom periodu fakultet će organizovati niz aktivnosti u vezi sa ovom inicijativom. „NEB Talks” će početi javnom tribinom „FSU u partnerstvu sa Novim evropskih Bauhausom”. Na tribini, koja će se održati 30. maja, sa početkom u 13 časova, govoriće prof. dr Dragan Ćalović, prof. dr um. Đorđe Stanojević i prof. Sonja Krstić.

Kako su druge visokoškolske ustanove širom Evrope dale doprinos vrednostima NEB-a i održivoj transformaciji i koje su aktivnosti nagrađene na NEB festivalu, pročitajte u nastavku teksta.

Novi evropski Bauhaus festival je bio prilika da univerziteti predstave aktivnosti kojima doprinose razvoju cirkularne ekonomije i urbanoj transformaciji gradova.

Nagrađeni projekti su rezultat kooperacije univerziteta, stanovništva i lokalne zajednice i odnose se na rekonstrukciju stare zgrade i njeno pretvaranje u biblioteku, izgradnju vodenog parka i revitalizaciju javnog parka. Kroz ove aktivnosti se ukazuje na mogućnosti prenamene materijala, kao i na korišćenje otpada kao korisne sirovine i materijala koji ima višenamensku upotrebu.

The Lycée Michel Lucius je projekat u okviru kojeg je stara zgrada transformisana u biblioteku i renovirano školsko dvorište korišćenjem obnovljivih materijala. Projektom su naglašeni minimalan uticaj na životnu sredinu, doprinos razvoju cirkularne ekonomije i poboljšanje studentskog standarda. Biblioteka je napravljena u okviru krila zgrade iz sedamdesetih godina koje nije moglo da se sruši zbog bezbednosti i stabilnosti. Umesto toga, doneta je odluka o novoj upotrebi, čime su postignute uštede do 90% emisije CO2 i proizvodnje otpada za 79% u odnosu na izgradnju nove zgrade. Prilikom izbora materijala vodilo se računa o mogućnosti višenamenske upotrebe, zbog čega je stvorena pergola od obnovljive čelične grede iz stare biblioteke. Pergola je postala mesto okupljanja tokom letnjih meseci. Zanimljiv dodatak eksterijeru je mural, koji su studenti naslikali na valovitom gvožđu kao otpadnom materijalu. Mural je postavljen na ulazu u biblioteku. Drugi cilj projekta bio je da se u dizajn škole uključi više zelenila. Glavno dvorište, koje je korišćeno kao parking, pretvoreno je u prostor za rekreaciju učenika. Celokupno okruženje je upotpunjeno drvećem i školskim vrtom. 

Re-sourcing Commons je primer participativnog redizajniranja javnog parka u Beču. Studija društvenog dizajna naselja u blizini parka pokazala je da otvoreni prostori ne nude dovoljno prostora za kvalitetan boravak. Transformacija parka u društveno središte treba da doprinese poboljšanju mogućnosti za rekreaciju i podsticanju socijalne kohezije. Proces participativnog odlučivanja omogućio je da se u fazama planiranja i realizacije projekta uključe stanovništvo i lokalne inicijative.

Za redizajn parka su korišćeni fleksibilni i višenamenski materijali, kao i materijali koji su rekombinovani. Tako su rekombinovane ograde za dvorište savijane kako bi se koristile kao police za razmenu knjiga i igračaka.

Flytevi je prvi gradski plavi vrt, izgrađen 2022. godine u blizini centra Geteborga. Drvena platforma na kojoj rastu alge i dagnje dobila je ime Flytevi. Platforma je napravljena od lokalnog bora. Flytevi pokazuje kako urbana priobalna područja mogu uzgajati alternativne izvore hrane. Pored toga, koristi se i kao prostor za stvaranje zajednice i istraživačkog objekta.

 Univerzitet u Geteborgu je bio uključen u projekat kako bi istražio održivost mora i promovisao bolji život u gradu. Sa predstavnicima grada obavljeni su razgovori o istraživačkom objektu za plave proteine. Stručni edukatori sa univerziteta su stalno prisutni u istraživačkom objektu kako bi odgovarali na pitanja o budućnosti plave hrane, posebno tokom posete učenika. Pored toga, u okviru projekta je uvedena mobilna kuhinja, koju su dizajnirali studenti Akademije umetnosti i dizajna. U mobilnoj kuhinji građani uče o održivim sistemima ishrane i učestvuju u pripremanju hrane. 

 


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.