REKONSTRUKCIJA KULTURNOG NASLEĐA U VIRTUELNOJ REALNOSTI Saradnja Koledža Lafajet (Pensilvanija, SAD) i Fakulteta savremenih umetnosti (Beograd)

/ / Vesti / 30. 05. 2024.

Na Fakultetu savremenih umetnosti je u ponedeljak, 27. maja, održana prezentacija projekta digitalizacije kulturnog nasleđa studenata Koledža Lafajet iz Istona u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i predavanja o potencijalima korišćenja VR tehnologija u umetnosti i „oživljavanja” kulturnog nasleđa, u kojima su učestvovali laboratorija za VR Koledža Lafajet, studio za VR i studio za gejming Fakulteta savremenih umetnosti. Nakon predavanja, domaćoj javnosti predstavljena je izložba radova studenata Fakulteta savremenih umetnosti koji ispituju mogućnosti upotrebe VR tehnologija, kao i digitalnih tehnologija u umetnosti, a prikazana je i prezentacija VR modela nastalih u okviru projekta laboratorije za VR Koledža Lafajet.

Tokom prezentacije projekta i prateće izložbe beogradska publika je imala priliku da se bliže upozna sa projektom laboratorije za VR Koledža Lafajet, u okviru kojeg su putem digitalnih tehnologija u novom svetlu prikazani spomenici iz Ravene u Italiji. Dolazak profesora i studenata Koledža Lafajet u Srbiju iniciran je proširenjem projekta na digitalizaciju kulturnog nasleđa na prostoru Srbije, u okviru čega je planirana izrada VR modela Graca, Đurđevih stupova i Nereza. Digitalni modeli obezbediće novo iskustvo kontakta sa kulturnim nasleđem, a u slučaju Graca i Đurđevih stupova to će značiti „vraćanje” fresaka na originalnu lokaciju, koje su skinute još 1946/47. godine i koje se danas nalaze u Narodnom muzeju u Beogradu. Virtuelni modeli će domaćoj publici biti dostupni na Fakultetu savremenih umetnosti, kao i u Narodnom muzeju u Beogradu i navedenim lokalitetima. 

U okviru prezentacije bilo je reči i o drugim mogućnostima upotrebe digitalnih i VR tehnologija u umetnosti, o čemu su govorili profesori i studenti oba fakulteta. Ovo je bio jedinstven događaj koji je Fakultet savremenih umetnosti ponudio beogradskoj publici, a u narednom periodu predviđeno je organizovanje radova koji će pratiti dalju saradnju Fakulteta savremenih umetnosti i Koledža Lafajet.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.