U Domu Jevrema Grujića otvorena izložba „Izlažem prvi put”, na kojoj su se našli i radovi Srđana Radića, studenta FSU

/ / Vesti / 5. 01. 2023.

Izložba „Izlažem prvi put”, čiji deo predstavljaju radovi studenta FSU, Srđana Radića, otvorena je pred Novu godinu u Domu Jevrema Grujića (Svetogorska 17), a postavku možete pogledati do 27. januara.

Veliki uspeh postigao je student završne godine slikarstva na FSU Srđan Radić, čiji su radovi ušli u finalni izbor konkursa „Izlažem prvi put”, koji je raspisao Dom Jevrema Grujića. Pet njegovih slika su deo ove interesantne postavke:

 • „Stepenište u Dunavskoj ulici”, tehnika: ulje na platnu, dimenzije: 60 x 80;
 • „Tajno dvorište”, tehnika: ulje na platnu, dimenzije: 40 x 50;
 • „Terasa u proleće”, tehnika: ulje na platnu, dimenzije: 50 x 60;
 • „Terasa u Gospođincima”, tehnika: ulje na platnu, dimenzije: 50 x 70;
 • „Stan jedne balerine”, tehnika: ulje na platnu, dimenzije: 70 x 90.

 

Srđan Radić o svojoj umetnosti

Srđan Radić objasnio je svoj stil i kako su nastali njegovi radovi.

Za način mog slikarskog promišljanja može se reći da se zasniva na četiri osnovna likovna elementa, a to su: tema, forma, boja i svetlost. Kako bih uspostavio sklad među ovim elementima u slikarskom procesu, odnosno kako bih ih postavio u tematski kontekst funkcionalne pikturalne celine, u stilskom pogledu sam se opredelio za realistički pristup kao jedan od najstarijih umetničkih praksi iz koje su proizašli svi drugi stilovi i u tome istrajavam već nekoliko godina.

Tematski sam opredeljen za arhitekturu, ali u mom fokusu nikad nisu celi arhitektonski objekti, već određeni delovi celine koji mi omogućavaju da na najbolji mogući način navedene slikarske elemente objedinim u funkcionalnu estetsku i pikturalnu celinu, usavršavajući, pritom, ekspoziciju forme, upotrebu svetla, perspektive, kako linearne tako i one postignute kolorističkim postupkom gradiranja jačine tonova (nizanje prednjeg, srednjeg i zadnjeg plana) itd.
Smatram da ovakvim konceptom programskog delovanja najjasnije izražavam svoj umetnički stav kao izraz umetničkog promišljanja koje je zasnovano na težnji za uspostavljanjem ravnoteže klasičnim slikarskim registrom akcentovane boje u prostoru slike.

Sebe doživljavam kao osetljivog poklonika boje, kojom želim da istaknem željeni vizuelni i emocionalni kvalitet. Ovakav način likovne interpretacije ne doživljavam kao imitiranje nečega već viđenog u slikarstvu, već kao vrlo subjektivnu redefiniciju istorijske umetničke prakse realizma, što mi može pomoći da u svom budućem radu izgradim autentičan likovni izraz, ali i kao osnova za moguće radikalnije iskorake u različite programske sadržaje koje omogućava slobodno umetničko stvaralaštvo. Dakle, to je koncept koji trenutno oblikuje moj tematski i poetski prostor u tehnici ulja i koji mi omogućava da do kraja proučim zakone slike i uzajamnost odnosa svih njenih elemenata.

Srđan Radić

Pogledajte ovu interesantnu izložbu do kraja januara u Domu Jevrema Grujića i uživajte u umetničkim delima mladog studenta slikarstva sa FSU.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

 • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
 • uslove školovanja;
 • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
 • utiske studenata – vaših budućih kolega;
 • ko će biti vaši predavači;
 • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.