Najbolji studenti slikarstva sa FSU učesnici umetničkog kampa „Nature & Art”

/ / Vesti / 24. 08. 2022.

Prethodne nedelje Osečina je bila mesto gde je nastajala umetnost. Studenti slikarstva sa FSU sedam dana su bili učesnici umetničkog kampa „Nature & Art”. Ukupno sedam najboljih studenata slikarstva osnovnih, master i doktorskih studija boravili su u prirodi i kreirali dela koja su rezultat veze između umetničkih i prirodnih procesa.

„NATURE & ART” – veza izmešu prirodnih i umetničkih projekata

Cilj projekta „Nature & Art” je da kroz različite umetničke prakse ispita mogućnost veze između prirodnih i umetničkih procesa. Vremenom se projekat proširio na sve ostale ljudske delatnosti i postavio pitanje kako prirodne procese povezati sa sociološkim, tehnološkim i ekonomskim procesima.

Ideja kampa bila je da se u prirodi mladi umetnici izdvoje iz svog uobičajenog miljea stvaranja, koji je mahom u urbanim sredinama. Premeštanjem u prirodu pred njima se otvara jedan sasvim novi svet. Sve se menja, jer stvaranje umetničkog dela nastaje u dijalogu sa novim, prirodnim okruženjem i od prirodnih materijala.

Radionice na kojima su studenti prezentovali svoje projkete

Za ambijent održavanja kampa izabrana je Osečina – mesto poznato po Sajmu šljiva i netaknutoj prirodi. Umetnici imaju nedelju dana, koliko traje kamp, da izvedu svoja dela. Uz pomoć organizatora mladi umetnici realizuju i radionice na kojima prezentuju svoje koncepte i aktivno učestvuju u razgovorima sa ostalim učesnicima kolonije i lokalnim stanovništvom.

Ovaj projekat je zamišljen tako da omogući realizaciju umetničkih radova od materijala koji su pronađeni u prirodi na datom prostoru. Cilj je preispitivanje koncepta koji se može definisati kao „slikati prirodom”. Kada se kaže „slikati prirodom”, podrazumevaju se svi mediji savremene umetnosti koji ovaj način mišljenja realizuju kroz umetničku praksu.

Pogledajte kako je bilo na ovogodišnjem kampu „Nature & Art” u Osečini:


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.