FSU darovao dva polukoncertna klavira institucijama kulture u Gračanici

FSU darovao dva polukoncertna klavira institucijama kulture u Gračanici

/ / Vesti / 26. 01. 2022.

Veliki ruski pisac Lav Nikolajevič Tolstoj davno je rekao da je ljubav svrha, suština i vrhovno dobro našeg života. Zato je važno i potrebno misliti i paziti na druge, ali je još važnije s kojom namerom to činimo. A namera se najlakše prepoznaje u tome na koji način posmatramo onoga kome je pažnja potrebna.

Upravo ove misli čine tačku susreta Fakulteta savremenih umetnosti u Beogradu i institucija kulture u Gračanici – u darovanju dva vredna polukoncertna klavira onima kojima je ova vrsta pomoći važna i potrebna – Domu kulture u Gračanici i Muzičkoj školi Stevan Mokranjac iz Prištine sa privremenim sedištem u Gračanici.

FSU darovao dva polukoncertna klavira institucijama kulture u Gračanici

Klavir nemačke marke NIENDORF, izrađen 1909. godine (zaveden pod serijskim brojem 11053), poklonjen je Domu kulture, dok je klavir austrijske marke SCHWEIGHOFER, koji je izrađen 1927. godine (zaveden pod serijskim brojem 12290), poklonjen Muzičkoj školi Stevan Mokranjac.

Razvoj čvrstih veza koje samo umetnost može pružiti

U intervjuu za Radio KIM dekan Fakulteta savremenih umetnosti prof. Saša Filipović istakao je da je umetnost ona koja izdiže iznad svakog vida politike ili socijalne pomoći, a da je ovakav vid podrške od posebne važnosti za razvoj čvrstih veza koje samo umetnost može da pruži.

Kao Кosovac, ja Кosovo ne vidim kao socijalnu enklavu, već kao vrhunski vitalni potencijal u svakom pogledu, jer znamo da će Кosovo spasiti naš odnos prema tradiciji, duhovnosti i državnosti. Fakultet savremenih umetnosti i Dom kulture ’Gračanica’ rade, prepoznaju i podržavaju takve ideje i stavove. U obavezi smo da deci, profesorima i publici pomažemo, kao što je prirodno da umetnički fakultet aktivno učestvuje u njihovom razvoju. Mi sarađujemo sa velikim brojem institucija jer i naši studenti koji završavaju glumu, slikarstvo, dizajn i komunikacije jesu i biće deo kulturnih institucija. Кosovo i Metohija se pojavljuje kao posebno mesto, jer je svako kulturno pregalaštvo na tom prostoru sada podvig i zahteva poseban tretman i uvažavanje, rekao je prof. Filipović.

Direktor Doma kulture u Gračanici Živojin Rakočević i profesor i direktor Muzičke škole Stevan Mokranjac Andrija Jović istakli su značaj ovih vrednih poklona, koji će se odsad nalaziti na centralnom Kosovu, na radost i korist onih kojima je ovakav vid podrške u umetničkom usavršavanju od izuzetne važnosti.

Naša škola ima izuzetno talentovane učenike, koji su do sada ostvarivali značajne rezultate na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Od Fakulteta savremenih umetnosti iz Beograda dobili smo instrument koji će dodatno poboljšati uslove našim nastavnicima i učenicima kako bi mogli da se spremaju za nove nastupe i ostvarenja, rekao je gospodin Jović.

Klaviri su dopremljeni na Kosovo 20. 1. 2022. godine. Transport i organizaciju podržali su firma Piano Lend iz Beograda, Opština Gračanica i Eparhija Raško-prizrenska.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.