Prijavi se i postani deo nove klase 

Za pripremnu nastavu prijavite se telefonom: +381(11)4011.216. Od naših savetnika za upis saznaćete i sve ostale detalje u vezi sa prijemnim ispitom. 

Iskoristite priliku da postanete deo nove generacije po povoljnijim cenama do kraja meseca, posle toga cene školovanja se povećavaju.

Postani deo nove klase FSU. Prijavi se ovde >>

JEDINSTVENA KOMBINACIJA TRADICIONALNE I DIGITALNE UMETNOSTI: SAVREMENA GRAFIKA

Dužina trajanja osnovnih akademskih studija: 4 godine (8 semestara)
Broj ESPB: 240
Akademski naziv koji stičete po završetku studija: diplomirani likovni umetnik

Korak unazad u vreme, grafika je bila tehnika umnožavanja slika ili teksta, zahtevajući duboko poznavanje tehničkih procesa. Danas, dok zadržava svoju suštinu, grafika je prošla kroz revolucionarne promene zahvaljujući digitalnoj tehnologiji, otvarajući vrata neverovatnim mogućnostima reprodukcije i stvaranja savremenih umetničkih dela.

Polazeći od klasičnih grafičkih tehnika kao što su visoka, duboka, ravna i propusna štampa, studenti naprednih umetničkih studija sada se susreću sa čarima digitalne grafike. Ova tehnika omogućava umetnicima da razvijaju i ostvaruju svoje individualne umetničke koncepte uz pomoć visokih tehnoloških mogućnosti.

S obzirom na rapidan razvoj digitalne štampe, koja ne poznaje granice u formatu ili mehaničkim preprekama, digitalna grafika je postala nezamenjiv medij za stvaranje umetničkih dela. Danas je moguće ostvariti projekte u 2D i 3D formatu, šireći horizonte umetničke prakse.

Proces digitalne grafike zahteva individualnu kreativnost, poznavanje grafičkih programa, pripremu za štampu, kao i upotrebu štamparske opreme, od skenera do 3D štampača. Ova tehnika omogućava umetnicima da brzo prilagode i menjaju sadržaj, reproduciraju ga u neograničenim količinama i eksperimentišu sa različitim prezentacijama, uključujući štampane liste, animacije i prostorne grafike (instalacije).

U eri „logike izbora“ i sveprisutne digitalizacije, digitalna grafika je stekla autonomnost i postala neizostavna u umetničkom svetu. Ovo je vreme kada se umetnost pretvara u magiju reprodukcije, a digitalna grafika je njen čarobni štapić.

Inovativan pristup grafici u polju vizuelnih umetnosti

Da li ste spremni da zaronite u novo poglavlje vizuelnih umetnosti koje će vas oduševiti i inspirisati? Pripremite se za nešto potpuno novo i osvežavajuće – inovativan pristup grafici u polju vizuelnih umetnosti koji će promeniti način na koji doživljavamo i razumemo umetnost.

Zaboravite na dosadne i stereotipne grafike koje ste do sada viđali. Na ovom smeru ćete otkriti kako da u svojoj umetnosti koriste savremene tehnologije, digitalne medije i čak interaktivne elemente kako biste stvorili dela koja vas ostavljaju bez daha. Osećajte se kao da ste deo umetničkog procesa dok istražujete ove jedinstvene kreacije koje se razvijaju pred vašim očima.

Ovladavanje savremenim grafičkim tehnikama 

Tradicionalne tehnike grafike su poput tajnih ključeva koji otključavaju vrata ka beskrajnim izražajnim mogućnostima. U svakom dubokom otisku i preciznoj liniji, umetnik pronalazi svoj glas i jedinstveni izraz. Učenje tradicionalnih grafičkih tehnika je prilika da se oseti snaga tradicije i umetničkog nasleđa, dok istovremeno otvara vrata za stvaranje dela koja će trajati i nadživeti nas, ostavljajući dubok utisak na svet.

Sticanje znanja i veština iz ove oblasti donosi sa sobom ključeve za ovladavanje moćnim alatima i tehnikama. Priprema za štampu postaje poput umetničke magije, gde se svaka slika i svaka boja pažljivo biraju kako bi se postigao savršen rezultat. Učenje programskih jezika, kao što su Adobe alati, postaje jezik umetnika u digitalnom svetu, otvarajući vrata za neograničeno izražavanje kroz grafički dizajn i ilustraciju. Ovladavanje digitalnom štampom nije samo sticanje veština, već i putovanje kroz beskrajne potencijale umetničkog izraza. To je prilika da se stvori budućnost umetnosti i dizajna, gde je jedino ograničenje vaša maštovitost i spremnost da istražujete nove horizonte digitalnog stvaralaštva.

Upoznavanje sa procesom digitalne 2D i 3D štampe je kao otvaranje vrata ka svetu stvaralaštva budućnosti. Sa najsavremenijom opremom na raspolaganju, vi postajete kreator svojih snova, gde svaka linija, svaka boja i svaki oblik postaju deo vaše umetničke simfonije. Digitalna 2D i 3D štampa, omogućva vam da oblikujete stvarnost sa neviđenom preciznošću i dubinom. Ovo je prilika da istražujete nove dimenzije umetnosti i tehnologije, gde se granice kreativnosti šire do beskonačnosti. Ovladavanje ovim procesima je kao da dobijate ključeve za vrata ka neizmernim mogućnostima izražavanja i stvaranja. Spremite se za uzbudljivo putovanje u svet digitalne štampe, gde ćete otkriti svoju snagu kao umetnik i naučiti kako da pretvorite svoje sanjarije u stvarnost sa neverovatnom jasnoćom i detaljima.

Kreiranje individualnog likovnog izraza

Kreiranje individualnog likovnog izraza je kao da se otvori tajni dnevnik sopstvene duše pred svetom. U tom činu stvaranja, umetnik se oslobađa i izražava svoje duboko ukorenjene ideje i osećaje na način koji je jedinstven samo za njih. Nema pravila, nema granica – samo sloboda da se istraži i prenese svoj lični izraz na platno sveta. Kreiranje individualnog likovnog izraza je čarolija koja povezuje umetnika sa svetom na dubljem nivou i omogućava im da prenesu svoju jedinstvenu vibraciju, inspirišući i dodirujući srca svih onih koji se susretnu sa njihovim delima. To je putovanje u samu srž umetnosti, gde se snovi, strasti i autentičnost stapaju u jedno, stvarajući nešto što je daleko više od slika i skulptura – stvarajući dela koja će ostaviti neizbrisiv trag u dušama onih koji ih dožive.

Znanja iz oblasti savremenih praksi i teorije umetnosti

Upoznavanje sa savremenim praksama i teorijama umetnosti pruža nam ključ za razumevanje dubokih slojeva značenja i koncepta iza svakog umetničkog dela, čineći svaki trenutak umetničkog iskustva dubljim i obogaćenijim. To je prilika da se otisnemo na putovanje kroz umetnost današnjice, gde nema granica za kreativnost i gde se svaki umetnik i teoretičar oseća kao istraživač nepreglednih prostora beskraja inspiracije. Ovladavanje savremenim praksama i teorijama umetnosti je ključ za otvaranje vrata ka novim horizontima umetnosti, gde se stvarajući i analizirajući, mi postajemo deo neprestano rastuće priče koja oblikuje svet oko nas.

KOME JE NAMENJEN PROGRAM GRAFIKE?

Ovaj program namenjen je svima koji žele da se bave vizuelnom umetnošću koja se reprodukuje u različitim medijima i tehnikama. To je stara umetnička disciplina koja se uz upotrebu najsavremenijih softverskih programa i tehnologija štampe pretvara u neponovljiv moderan izraz. Veoma uzbudljiva i savremena, grafika omogućava široku lepezu umetničkog obrazovanja. Iznad svega, to je veoma praktična oblast, bez koje su najrazličitiji vidovi savremene komunikacije nezamislivi.

 

Priprema za prijemni ispit

Na Fakultetu savremenih umetnosti imate priliku da se besplatno pripremite za polaganje prijemnog ispita i da na pravi način pokažete svoj talenat na ispitu koji vas očekuje. Na raspolaganju vam je neograničen broj konsultacija sa predavačima, iskoristite ih na najbolji način. Ne propustite mogućnost da dobijete stručne savete i usmerenja umetnika cenjenih u svojim oblastima.

Prijemni ispit

Na prijemnom ispitu kandidat radi četiri časa crtež ugljenom i četiri časa sliku temperom ili akrilom. Tema je mrtva priroda. Papir za crtež i podlogu za sliku obezbeđuje fakultet, a crtački i slikarski materijal je neophodno poneti na ispit. Obavezno je podnošenje mape sa radovima. Nakon praktičnog prijemnog ispita sledi intervju sa kandidatom, uz pregled mape i radova sa praktičnog prijemnog ispita, u trajanju od 15 minuta.

Trajanje: 1 dan, 8 školskih časova, uz dodatni razgovor u trajanju od 15 minuta.

Saša Filipović
Saša
Filipović
Ružica Bajić Sinkević
Ružica
Bajić Sinkević
dj-stanojevic-fsu
Đorđe
Stanojević
Biljana Velinović
Biljana
Velinović
Mirjana
Denkov
VojislavKlacarFSU
Vojislav
Klačar
Jelena Keleuva
Jelena
Keleuva
Zoran Todović
Zoran
Todović
Vladimir Jočić
Vladimir
Jočić
Ivan
Bon
Stefan Živković
Stefan
Živković
Irina Tomić
Irina
Tomić
Uroš Dojčinović
Uroš
Dojčinović
Aleksandra Đorđević
Aleksandra
Đorđević
zorica_jelic
Zorica Lola
Jelić
Jovanka
Mladenović

Znanje i iskustvo stiču se kroz praktičan i teorijski rad. Teorijski deo nastave obuhvata predavanja koja su u uskoj vezi sa vizuelnim umetnostima uopšte. Praktična nastava obavlja se u saradnji sa profesorima kroz stvaralački rad u ateljeima za grafiku na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu.

ŠTA ĆETE NAUČITI?

Studenti koji se odluče za Grafiku upoznaće se sa svim tehnikama i tehnologijama, od najtradicionalnijih do najsavremenijih, ovladaće tehničkim zahtevima rada sa različitim materijalima, a steći će i šire znanje o bogatoj istoriji vizuelnih umetnosti. 

Na taj način ovladavaju praktičnim i traženim znanjima na tržištu rada, koja će im istovremeno omogućiti da postanu savremeni vizuelni umetnici.

 

 

ŠTA JE POTREBNO ZA KARIJERU U OBLASTI GRAFIČKIH DISCIPLINA?

Kako biste bili osposobljeni za profesionalnu karijeru vizuelnog umetnika u oblasti grafičkih disciplina, potrebno je da posedujete specifičan set teorijskih znanja i praktičnih veština:

 • poznavanje rada sa savremenim i tradicionalnim tehnikama i materijalima;
 • kreativnost, maštovitost i inventivnost;
 • poznavanje istorije vizuelnih umetnosti;
 • sposobnost kreiranja sopstvenog prepoznatljivog umetničkog izraza;
 • kreiranje strategije umetničkog prisustva i prezentacije svog rada.

ŠTA DALJE?

Nakon školovanja na Fakultetu savremenih umetnosti, studenti su osposobljeni za karijeru u oblasti grafičkih umetnosti. Zahvaljujući ovim znanjima, moći ćete da se kreativno ostvarite u različitim oblastima. Bićete u stanju da postanete umetnik i da svoj rad predstavljate na samostalnim ili kolektivnim izložbama, takođe moći ćete da stvarate upečatljive slike za digitalne i tradicionalne medije, brošure i publikacije i tako svoje znanje i talenat da dobro naplatite.

 

Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

 • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
 • uslove školovanja;
 • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
 • utiske studenata – vaših budućih kolega;
 • ko će biti vaši predavači;
 • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.