Prijavite se na veliki konkurs za srednjoškolce kreativce! Ove godine kreiramo ŽIVOT!

/ / Vesti / 3. 03. 2021.

Veliki konkurs za srednjoškolce kreativce ove godine doživeće svoje četvrto izdanje. Fakultet savremenih umetnosti  obradovaće najtalentovanije srednjoškolce. Tema za 2021. godinu je „Život”, a sve o pravilima prijavljivanja, načinu na koji možete da ostvarite temu i da pošaljete radove možete pronaći OVDE.

Konkurs se raspisuje u šest kategorija:

 • CRTEŽ (autorski rad u kome dominira crtački izraz izveden u svim crtačkim tehnikama na dvodimenzionalnoj površini ili u 3D prostoru – crno beli crteži, crteži u boji, linearni ili tonski, klasične ili digitalne i kombinovane tehnike crtanja.);
 • SLIKA (autorski rad u kome dominira slikarski izraz, realizovan u svim slikarskim tehnikama – akvarel, tempera, akril, mozaik, kolaž, street art, kombinovane tehnike);
 • DIZAJN (grafički dizajn, modni dizajn, industrijski, dizajn enterijera, ambalaže, ilustracija, arhitektura – klasični ili digitalni crteži.);
 • FOTOGRAFIJA (sve vrste umetničkih fotografija, crno-bele ili u boji, analogne ili digitalne, foto kolaži, foto montaže.);
 • MULTIMEDIJALNI RAD (video-radovi, klipovi, gifovi, snimljeni performansi, instalacije, interaktivna/konceptualna/digitalna umetnost, land art, body art, kinetička umetnost);
 • KREATIVNI TEKST (poezija, proza – kratka priča, esej, hibridni žanrovi. Napomena: jedan učenik može poslati najviše tri pesme ili tri priče; literarne sekcije mogu slati poetske i prozne zbirke uz obavezno mentorsko obrazloženje učeničkih radova; radovi se šalju u elektronskoj formi; Times New Roman, font 12).

Ilustracija kategorija konkursa

Na konkurs mogu da se prijave svi srednjoškolci iz Srbije, a jedan učenik može da pošalje najviše tri rada, u istoj kategoriji ili u različitim kategorijama.

Obrazloženje teme konkursa:
ISPIRACIJU POTRAŽI U ŽIVOTU!

Život, telo, plot.
Život kao samokretanje.
Razmisli.

Čovek se rađa i ne živi sam u životu – rođen je u određenom narodu, određenoj veri i istorijskom vremenu, na određenom geografskom mestu. Često mu život postane panična opsesija. Često od sebe ne vidi drugog čoveka, ni narod u kom je potekao, ni narod u kome se zatekao. I često tek s početkom starosti shvati da je život nešto više od prvog uzbuđenja i prolaznog zadovoljstva.

Pitamo vas: Kako treba živeti?

Svi smo za sve krivi, poručuje starac Zosima iz romana Dostojevskog, što znači da smo svi za sve odgovorni. Pred kim smo zapravo odgovorni? Pred Bogom, ako u njega verujemo, pred porodicom ako je imamo, pred kosmosom ili sopstvenim narodom?

Pitamo vas:

Šta je život?
i
Gde je život?

Život je „memento mori” – podsećanje na neminovnost smrti.
Život je i mitska ptica Feniks, koja umire samožrtvovanjem.
Život je i potraga za zlatnim runom, od zlata jabukom.
Literatura ga prepoznaje i kao Gilgamešovu potragu za travom života: kao žudnju za sticanjem nedosežnog, besmrtnosti, kao volju za smislom.
Da bi se cilj postigao, nužno je nadvladati mračnu stranu prirode. Potrebni su junaštvo i mistika. Verovanje u čuda.
Ceo ljudski život je potraga za prvobitnom srećom, za ljubavlju, za izgubljenim rajem.
Život je potraga za izgubljenom Reči. Jer traganje za izgubljenim uvek je potraga za životom, srećom, besmrtnošću, duhovnim blagom, prosvetljenjem.
Život je čudo.
Život je stvaranje. Stvaranje novog života.
Stvarati znači stupati u nadljudski kontakt s Logosom.
Pisaći sto, slikarska paleta, objektiv vašeg telefona ili foto-aparata, zvuk vašeg instrumenta mogu biti oltar najveće misterije u kojoj vas čeka život.
Možda ćete naći svoga Goju i sesti prekoputa njega kao Andrić u baštu neke svoje kafane, u predgrađu nekog svog grada. I razmisliti o palatama i hramovima, njihovoj veličini i lepoti, prostoti i sirotinji.

Kažite nam:

 • Koja su to lica života: sjaj i/ili jednostavnost? Nemogućno je, kaže Andrić, sagledati ih oba u isti mah, nego se uvek, gledajući jedno, mora izgubiti drugo iz vida. I kaže još da kome je bilo dato da vidi oboje, teško mu je bilo, gledajući jedno, zaboraviti drugo.
 • Kakav život vodi čovek današnjice?
 • Da li vam život liči na planetarnu zbrku i belosvetski metež?
 • Na sklad ili konfuziju, ili na napregnutu obamrlost?
 • Da li vas mišljenje o životu raduje, rastužuje ili plaši?
 • Da li je ovo vaš stari / novi korona-život ? Život s maskom ispod maske?
  Ima li život smisla, ima li smisla postavljanje pitanja o smislu (života)?
  Postavite ga. Uhvatite (s)misao.
  Ili je ta misao neuhvatljiva?
 • Da li se vaš san o životu završava razočaranjem (probuđenog) ili pesmom (o buđenju)?
 • Ima li život svoju siboliku, svoju ikonografiju?
  Razmislite.
 • Vodite li život kao život u umetnosti, život kao umetnost ili umetnost kao život? Pregovarate li sa životom? Da li ste usamljeni (u životu)?
 • Da li je za vas život – život kao zdravlje, život kao novac, život kao igra? Ili nešto sasvim novo, čudesno?

Razmislite…
i pošaljite nam svoje radove na temu ŽIVOT.

Doc. dr Dušica M. Filipović

Bitno je samo da budete originalni, jedinstveni i svoji i da pokažete svu svoju kreativnost.

Konkurs traje do 15. maja 2021. godine

Svi oni koji žele da učestvuju na konkursu potrebno je da popune prijavu do 15. aprila. Svoje radove potrebno je poslati i u originalu (na adresu FSU, Svetozara Miletića 12, 11000 Beograd) i u elektronskoj formi na imejl-adresu: konkurszakreativce@fsu.edu.rs, najkasnije do 15. maja 2021. godine.

Svaki učesnik može da pošalje na konkurs najviše tri rada. Svaki rad treba da bude potpisan. Na poleđini rada treba da napišete: ime i prezime, ime i prezime mentora ako je rad nastao pod mentorstvom, naziv škole u koju idete i razred, svoj kontakt telefon i kontakt telefon mentora, ukoliko ga imate, kao i svoju imejl-adresu.

Fotografije radova i digitalne radove potrebno je sačuvati u rezoluciji od 300 dpi, u JPG formatu, duža strana 15 cm. Radove za kategoriju kreativni tekst sačuvati u Word formatu.
Radove obavezno imenovati na sledeći način: ime prezime – naziv škole – naziv rada – kategorija (npr. PETAR PETROVIĆ – ŠKOLA ZA DIZAJN – LETO – FOTOGRAFIJA). Digitalne radove odštampati na papiru A4 formata, fotografije izraditi na foto papiru formata A4, a video-radove slati putem WeTransfera.
Detaljnije o načinu prijavljivanja i o tome kako radovi treba da izgledaju saznajte na LINKU.
Do 1. 6. 2021. godine stručni žiri će odabrati radove koji ulaze u uži izbor. Formular za prijavljivanje možete preuzeti OVDE.

Nagrada za sve učesnike – velika izložba u Galeriji Fakulteta savremenih umetnosti

Za najbolje među najboljima obezbeđene su vredne nagrade:

 • jednogodišnja stipendija za FSU – pobednik konkursa;
 • tablet i knjiga – za pobednike pojedinačnih kategorija;
 • besplatan kurs Photoshopa – za prva tri mesta u svim kategorijama.

Sve naše srednjoškolce kreativce nagradićemo velikom izložbom svih pristiglih radova  koja će se održati u Galeriji Fakulteta savremenih umetnosti. Tog dana biće dodeljene nagrade svim pobednicima.

Prijavite se za učešće na velikom konkursu za srednjoškolce kreativce, neka svi vide umetnika u vama!


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

 • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
 • uslove školovanja;
 • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
 • utiske studenata – vaših budućih kolega;
 • ko će biti vaši predavači;
 • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.