USPEŠNO ODRŽANA JEDANAESTA TRIBINA POD NAZIVOM „SUSRETI” – GOST FSU PEĐA ĐAKOVIĆ

/ / Vesti / 6. 06. 2024.

U sredu, 22. maja, studenti Fakulteta savremenih umetnosti imali su priliku da lično upoznaju poznatog srpskog i evropskog slikara Peđu Đakovića.

GOST TRIBINE „SUSRETI” – POZNATI SLIKAR PEĐA ĐAKOVIĆ

Peđa Đaković je rođen 1964. godine u Derventi. Od 1984. živi u Pragu, gde je završio Akademiju likovnih umetnosti u klasi profesora Sopka. Tokom studija osvojio je velike nagrade i priznanja.

Đakovićeva energija i strastveni pristup umetnosti u kombinaciji sa formalnim obrazovanjem i poznavanjem istorije i antičke mitologije proizveli su intenzivne kompozicije koje reflektuju njegov umetnički temperament i kulturno poreklo. Njegove omiljene teme su političke prirode, sa rasponom od Holokausta do tragedija komunizma, Hazari, kojima je posvećen opus, kao i svet džez muzike, kojem duboko pripada pošto je i sam pijanista i kompozitor. 

Peđine omiljene tehnike su akrilik na platnu, fresko-slikarstvo, akvarel, tinta i kombinovana tehnika štuko pigmenta na tkanini, a izvrstan je i u vajarstvu i instalacijama uz primenu mnogo različitih materijala.

Trenutno je u pripremi veliki projekat pod nazivom „Molitva kao milosrđe” u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, gde će Peđini radovi biti izloženi zajedno sa čuvenom slikom „Milosrđe” svetskog slikara Alfonsa Muhe kao svojevrsna antiratna i humana poruka čovečanstvu. Projekat se dalje seli u Sjedinjene Američke Države, te će biti izložen u Njujorku, Vašingtonu i Bostonu.

Ovaj vrsni umetnik je do sada imao preko pedeset samostalnih izložbi.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.