Vladimir Karanović

docent

Uža naučna odnosno umetnička oblast
Crtanje i slikanje

Predmeti
Stilizovani crtež 1 i 2

Vladimir D. Karanović je master likovni umetnik. Rođen je u Lazarevcu 1972. godine. Živi u Beogradu, a stvara u Srbiji i inostranstvu. Ikonopisom se bavi od 1992. godine. Početne korake napravio je u manastiru Žiči. Na Svetu goru odlazi 1993, gde upisuje pravoslavnu akademiju „Atonijadu”, na kojoj kod svetogorskih majstora izučava srednjovekovno slikarstvo.

Radi daljeg usavršavanja, 1995. godine upisuje Akademiju Srpske pravoslavne crkve za umetnosti i konservaciju u Beogradu. Opredeljuje se za zidno slikarstvo i konservaciju zidne slike u klasi profesora mr Dragomira Jašovića i mr Pavla Aksentijevića, kod kojih je i diplomirao 2001. godine. Master studije završio je na istoj akademiji 2013.

Atelje, kojim rukovodi od 1999. godine, oslikao je više desetina hiljada kvadrata zida u dvadeset pet crkava u zemlji i rasejanju, od kojih su najznačajnije: manastir Vavedenje na Senjaku, kripta Hrama Svetog Save na Vračaru, Crkva Svetog Save u Parizu, Crkva Svetog Vasilija Ostroškog u Šarlotu (Severna Karolina, SAD), Crkva Svetog Kiprijana u selu Megali Panagia (Halkidiki, Grčka), Crkva Vaznesenja Gospodnjeg u Žarkovu, Crkva Svetog kralja Stefana Dečanskog u Železniku, Kapela Svetog Jovana Bogoslova na Teološkom fakultetu u Beogradu, Petropavlovska crkva u Aranđelovcu i mnoge druge.

Član je ULUPUDS-a od 2005. godine (slikarsko-grafičke sekcije), sa statusom samostalnog umetnika. Osim zidnog i štafelajnog slikarstva, bavi se još konzervacijom i pozlatom. Uradio je konzervaciju sa pozlatom više kompletnih ikonostasa, od kojih je najznačajniji ikonostas u Crkvi Ružici na Kalemegdanu.

Spisak najznačajnijih dela profesora Karanovića možete pogledati na sledećim linkovima:

 

Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.